Ghidul cumparatorului sau chiriasului

Sa devii proprietar este un vis pe care oricine ar dori sa-l materializeze si noi te vom ajuta ca acest vis sa devina realitate. Sa-ti inchiriezi pe o perioada determinata o casa asemanatoare cu cea pe care ti-o doresti sa fie a ta sau este a ta dar te-ai mutat cu serviciul in alt oras si ai nevoie de o locuinta sau te-ai mutat cu prietena / sotia, este un obiectiv pe care te ajutam sa-l atingi. Iata cativa pasi importanti in acest proces:

1. Primul pas inainte de a incepe sa-ti cauti o casa

Inainte de a incepe sa-ti cauti o casa pentru cumparare / inchiriere, este foarte important sa stii ce buget ai pentru acest proiect. Poti cumpara prin surse proprii sau poti apela la un credit. Banca iti va spune ce suma iti poate imprumuta si apoi poti contacta o companie imobiliara pentru a-ti gasi casa.

2. Al doilea pas – gasirea casei de vis

Acest pas incepe cu selectarea companiei imobiliare, dupa ce ai obtinut un pre-acord de la banca pentru credit, daca apelezi la un credit. Compania imobiliara joaca un rol foarte important in procesul de gasire a casei si trebuie selectata cu grija. Inainte de selectare, cere recomandari de la familie, prieteni, discuta cu cativa brokeri imobiliari pentru a vedea ce ofera fiecare. Relatia dintre tine si brokerul imobiliar trebuie sa se bazeze pe respect reciproc, obiective similare si un contract de intermediere imobiliara. 
Noi, in calitate de broker imobiliar al tau...

  • iti intelegem dorintele si obiectivele
  • suntem profesionisti si dedicati job-ului nostru
  • cunoastem zona in care iti doresti sa locuiesti
  • avem referinte excelente de la clientii nostri
  • stim cat iti poti permite sa cheltuiesti pe o casa
  • iti oferim tot respectul pe care il meriti

Pentru a face cautarea mai usoara, trebuie sa luam in calcul:

a) Locatia, locatia, locatia

Pentru a reduce numarul de case vizionate, ar trebui sa incepi prin a decide care sunt factorii importanti pentru tine, cum ar fi costul aproximativ al casei si locatia si apoi sa stabilesti alte detalii – invecinatatile, caracteristicile casei, tipul casei (vila, apartamnet in bloc, vila, etc). Locatia este factorul care afecteaza cel mai mult pretul casei. De exemplu un apartament de 2 camere in Dorobanti este mai scump decat unul in Drumul Taberei. Inidferent ce modificari vei face in noua ta casa, nu mai poti s-o muti in alta parte. 

b) La ce trebuie sa ma uit in vecinatati?

Iata o lista cu top 7 intrebari ale potentialilor cumparatori / chiriasi cu privire la vecinatati:

  • sunt scoli / gradinite bune in zona?
  • este o zona civilizata?
  • se afla intr-o zona de shopping buna?
  • este in apropiere de biroul meu / partenerului meu?
  • este in apropiere de familia mea / partenerului mei?
  • este o zona sigura?
  • este aproape de parcuri si zone de recreiere?

c) La ce sa ma uit in casa?

Inainte de a incepe cautarea unei case, este important sa decizi care sunt caracteristicile pe care le doresti in casa ta. Consultantul imobiliar Estate Vision te va ajuta cu un chestionar de evaluare a proprietatilor vizionate, pe care il veti completa impreuna. Vei putea face diferenta intre casele vizionate, cu plusuri si minusuri si va fi mai usor sa alegi casa care se apropie de visurile tale. 

d) Sugestii pentru evaluarea caselor vizionate

Dupa ce ai stabilit care sunt caracteristicile casei de vis si zona in care doresti sa locuiesti, trebuie sa alegi o companie imobiliara care sa te ajute sa-ti materializezi visul. Evalueaza casele vizionate cu un ochi critic. Inspecteaza casa in interior si cerceteaza toate camerele, colturile, detaliile. Poti face fotografii daca doresti. Cand ajungi aproape de final in procesul cautarii si ai gasit casa visurilor tale, iti recomandam sa mai faci una sau doua vizionari pentru a fi sigur ca nu te indragostesti prea repede. Vanzatorii mai pot acoperi sau masca unele defecte, inundatii care nu s eobserva la prima vizionare. Acetse defecte pot implica costuri mari pentru repararea lor. Inainte de a face o oferta, ia in considerare costurile de renovare / amenajare a casei, viziteaza zona pe timpul zilei, noptii, weekend-ului sau orelede varf. Verifica instalatia de apa, gaze, ventilatie, electrica, etc. Dupa ce ai verificat toate aceste aspecte, consulta-te si cu brokerul imobiliar si propune o oferta de pret! Iti dorim noroc! Brokerul imobiliar te va ajuta in procesul de negociere, astfel incat sa obtii un pret bun pentru cumpararea / inchirierea casei. 

3. Al treilea pas - oferta si incheierea tranzactiei

Inainte sa faci o oferta trebuie sa determine care este valoarea reala a casei. Brokerul tau imobiliar te va ajuta cu informatii privind preturile si tranzactiile din zona. In acest fel esti sigur ca faci o oefrta realista. Daca proprietarul accepta oferta ta, veti semna un contract de vanzare cumparare la notar sau contract de inchiriere.
Compania imobiliara te va sustine in negociere pentru obtinerea celui mai bun prêt pentru tine. Brokerul imobiliar te va informa care sunt costurile aferente tranzactiei – onorariu notar, comision, intabulare, etc. Dupa acceptarea ofertei, vei semna un contract de vanzare cu cumparatorul in fata notarului sau de inchiriere cu proprietarul. Contractul de vanzare / inchiriere este un contract intre tine si cumparator / chirias pentru vanzarea / inchirierea casei. Acest document contine termene si conditii privind vanzarea / inchirierea casei incluzand pretul modalitatea de plata, data de intrare in posesie si alte detalii. Notarul iti va explica toate termenele din contract. 

Costurile de cumparare

  • costul casei conform contractul de vanzare cumparare
  • onorariul notarului, incluzand intabularea proprietatii pe numele tau
  • comisionul companiei imobiliare, conform contractului de vanzare

Mutarea in  noua ta casa este o experienta de neuitat. Te vei bucura de noua ta casa alaturi de familie si prieteni. Bucura-te de noua ta casa!!!